Arrangemang

Veteranbilssällskapet har ända sedan starten arrangerat både utställningar och rallyn. Den första utställningen var i Yrkesskolan i Jakobstad 1969. I samband med den kördes också det första rallyt och sedan har vi haft Bothniarallyn den första lördagen i juli nästan varje år.

Sällskapet har också haft många utställningar. Tidigare kunde vi till en utställning få deltagare från hela landet och t.o.m. från Sverige. Ett par tusen besökare hörde till det vanliga men vi måste i dag konstatera att en utställning inte längre har samma dragningskraft som då. Publiken kräver nu att allt skall vara ”jätte” och väldigt mångsidigt och med fordon som inte visats vid andra tillfällen.

Juthbackamarknaden kom med för drygt 30 år sedan för att hobbyfolket skulle få cirkulation på delar som annars låg och skräpade. I början var vi ett tiotal säljare som ”bytte rost” med varandra men för att få med nya och flera försäljare lockade vi med att bjuda alla försäljare på gratis lunch i Juthbackarestaurangen. Ingen av oss kunde på den tiden ana att marknaden skulle växa till sin nuvarande storlek med över 700 försäljare och ca 30 000 besökare. Marknaden är vår största årliga satsning och den kräver tusentals talkotimmar men så länge både besökare och arrangörer trivs kommer vi att fortsätta. Nästsista veckoslutet i augusti är alltid bokat för Juthbacka. Hemsida till Juthbackamarknaden

Veteranbilssällskapet och talkokvällarna i Vagnslidret har blivit ett begrepp. Nästan varje måndagskväll samlas ett tjugotal medlemmar för att renovera klubbens fordon. Som ett resultat härav kan vi underhålla både oss själva och andra med T-Fordbussen, två brandbilar, gengasfargon och nu också med Hupmobile, Saab och Lada. Nya utmaningar väntar. På tunga sidan är Mercedeslastbilens restaurering på slutrakan, på lätta sidan går restaureringen av Ford Eifel från 1939 hela tiden framåt. Renovering av citroens motor/växelåda o. bromssystem är på gång.

IMG_4113
Mercedes – Benz

IMG_3853

 

 

 

 

Vid Vagnslidret är också mycket annat på gång. Snickargänget blir aldrig arbetslöst. De både bygger och förbättrar och gör underhåll.

Ett viktigt avbrott i talkoarbetet är när vi har vår ”obligatoriska” kaffe- och korvpaus som samtidigt kombineras med information från andra klubbar, myndigheter eller från stora världen.

Vi har ”återupptagit” regelbundnare månadsmöten med program som tangerar vår hobby och dessa kvällar utlokaliseras för att inte arbetsivern skall störa programmet.

På sommaren har en stor grupp torsdagskörare samlat både medlemmar och icke medlemmar till gemensamma utfärder i nejden och under jakobsdagarna har vi program både tisdag och lördag.

Veteranbilssällskapet är alltså en förening med många järn i elden och där vi många gånger konstaterat att det omöjliga bara tar aningen längre tid.