Historia/Nykyaika

Historiaa:
Yhdistyksen tarkoituksena on tukea kulttuurihistoriallisesti merkittävien vanhojen moottoriajoneuvojen ja koneiden harrastusta Pietasaaren seudulla. Yhdistyksen tulee rohkaista jäseniään näiden pyrkimyksissä säilyttää ja entisöidä kaikenlaisia vanhemman vuosikerran moottoriajoneuvoja ja koneita sekä edistämään koulutusta ja ekologista ajattelua harrastuksen parissa.
Jakobstadsnejdens Veterabilssällskap r.f. perustettiin 9.11.1968, 23 henkilön toimesta, joiden yhteinen mielenkiinnon kohde olivat vanhat ajoneuvot. Siitä seura on kasvanut ja siihen kuuluu nyt n. 200 jäsentä. Alussa kerhotapaamiset pidettiin tavallisesti Sokoksen kahvilassa tai Svenska gårdenilla, mutta 70-luvun puolivälistä lähtien seuralla on ollut oma kerhotalo Vagnslidret (”Vaunuliiteri”) Pedersören Katternössä. Ostettaessa Vagnslidret v.1977 se oli erittäin huonokuntoinen vanha navetta, mutta aikaansaavien jäsenten tekemän tarmokkaan talkootyön ansiosta siitä on kehkeytynyt meidän oma kohtaamispaikkamme sekä ajoneuvojemme entisöinti- ja säilytyspaikka. Kuitenkin kun lisääntyvä ahtaus alkoi vuosien varrella häiritä ja haitata toimintaamme, päätimme laajentaa tilojamme. Lisärakennuksen myötä olemme saaneet runsaasti tilaa sekä yhdessäoloon, kerhon ajoneuvojen kunnostukseen että varastointiin.

Nykyaikaa:
Vagnslidretissä on myös kerhon kirjasto käsikirjoineen, hakuteoksineen ja aikakauslehtineen ja nämä ovat aina jäsenten käytettävissä tilojen ollessa auki.
Joka maanantai-ilta suuri joukko jäsenistämme kokoontuu talkoihin Vagnslidrettiin. Silloin työskennellään ahkerasti kerhomme autojen parissa, mutta myöskin sosiaalinen yhdesäolo on tärkeä. Parannamme maailmaa, grillaamme makkaraa, juodaan kahvia ja pidetään hauskaa yhdessä.
Seurallamme on tapana joka vuosi kutsua kiinnostuneet jäsenet puolisoineen linja-automatkalle johonkin mielenkiintoiseen paikkaan, joka tavallisesti sivuaa harrastustamme. Toistaiseksi ovat yhden päivän reissut olleet suosituimmat, mutta olemme avoimia n.k. pitkille ehdotuksille.
Mukaviin rutiineihin kuuluu myös jäsenille ja näiden puolisoille joulun alla järjestettävä joulujuhla, olemme viime vuosina juhlineet Hotelli Polariksessa. Hyvä ruoka ja hauska yhdessäolo ovat juhlan tärkeimpiä osatekijöitä.

Jäsenluokat ja jäsenmaksu:
Jakobstadsnejdens Veteranbilssällskap on yhtenä 27 yhdistyksen joukossa mukana Suomen ajoneuvohistoriallinen keskusliitossa (SAHK). Tämän jäsenyyden myötä olemme mukana vaikuttamassa harrastukseemme sekä Suomessa että kansainvälisesti. SAHK on mukana kansainvälisessä FIVA-järjestössä. Fiva on kattojärjestö, joka mm. valvoo EU:n viranomaisia ja tekee työtä, ajotta me tulevaisuudessakin saisimme käyttää vanhoja ajoneuvojamme ilman turhia rajoituksia. FIVA:n motto on : Eilisen päivän ajoneuvot tulevaisuuden teillä.
Useimmat jäsenemme ovat n.s. täysjäseniä, toisin sanoen sekä SAHK:n että Veteranbilssällskapetin jäseniä. SAHK-Jäsenetuna saamme Automobiili-lehden 5 kertaa vuodessa ja sen lisäksi museoajoneuvotarkastukset tulevat meille edullisemmiksi. Jäsenmaksumme  on toistaiseksi 37€/v.
WP_000487
Joulun juhlan jälki tunnelmaa
WP_000484
Uusien jäsenien rekrytointi meneillään.