Om oss

Vår förenings syfte är att öka intresset för äldre motorfordon och maskiner. Föreningen hjälper till med att bevara och restaurera all slags motorfordon och maskiner av äldre årgång och främja skolning och ekologiskt tänkande inom vår hobby.
 
Jakobstadsnejdens Veteranbilssällskap r.f. grundades den 9 november 1968 av 23 personer vars gemensamma intresse var äldre fordon. I dag har vi omkring 200 medlemmar. Sedan mitten av sjuttiotalet har vi vår egen klubblokal Vagnslidret i Katternö, Pedersöre, där vi har utrymme både för umgänge, renovering och förvaring av klubbens fordon samt ett bibliotek. I vår nya byggnad, Vagnshallen, har vi utställningar och evenemang.
 
Varje måndagskväll samlas vi till talkoarbete i Vagnslidret. Då arbetas det flitigt med sällskapets fordon. Men också den sociala samvaron är viktig: vi förbättrar världen, grillar korv, dricker kaffe och har det trevligt tillsammans.
 
Vi arrangerar flera årligen återkommande evenemang och dyker med jämna mellanrum upp någonstans i regionen med våra vackra åkdon. Under Bothniarundan i juli samlas folk längs med vägarna för att beskåda fina fordon och tidsenligt utklädda resenärer, i augusti lockar Juthbackamarknaden omkring 30 000 besökare per år och på våra månadsmöten träffas vi hos någon lokal entreprenör som kan lära oss mer om något som tangerar vårt intresse. Vi har också flera andra regelbundna körningar, utställningar och fester.
 
Jakobstadsnejdens Veteranbilssällskap är medlem i Finlands fordonshistoriska centralförbund (SAHK ry) och kan därmed påverkar hobbyn både i Finland och internationellt. SAHK är medlem i den internationella organisationen FIVA, vår topporganisation inom EU som kämpar för att vi skall få fortsätta använda gamla fordon utan onödiga begränsningar. FIVA:s motto är ”Forntidens fordon på framtidens vägar”.
 
Som medlem i Jakobstadsnejdens veteranbilssällskap får man SAHK:s medlemstidning Automobiili fem gånger per år samt förmånligare museifordonsgranskningar och bilbesiktningar. Medlemsavgiften är för tillfället 37€.